Πολλές απόψεις περί των συστημάτων και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν δημιουργηθεί πριν από αρκετό καιρό, κάποιες ακόμα και όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα συστήματα αυτά, αλλά συχνά βλέπουμε να αναπαράγονται ακόμα, χωρίς να αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Οι παρανοήσεις αυτές προκαλούν σύγχυση σε κόσμο που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά του και θέλει να λάβει τα καλύτερα δυνατά μέτρα για να είναι προστατευμένος.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως καταρρίπτονται 5 από τους πιο συχνούς μύθους σχετικά με την ασφάλεια και θα βοηθήσουμε τον κόσμο που ψάχνει, να λάβει πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια του.

Μύθος #1: «Είναι υπερβολικά ακριβά».

Ένας από τους συχνότερους μύθους σχετικά με τα συστήματα και τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι ότι είναι υπερβολικά ακριβά και αποτελούν προϊόν πολυτελείας για τον μέσο άνθρωπο.

Ενώ σε ορισμένα συστήματα υψηλής τεχνολογίας και σε κάποιες άκρως εξειδικευμένες υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί το κόστος τους να είναι μεγάλο, το πιο πιθανόν αυτά να μην τα χρειάζεται καν ο μέσος άνθρωπος.

Υπάρχουν προσιτές επιλογές διαθέσιμες στην αγορά που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και στις ανάγκες του μέσου ανθρώπου, με συστήματα όχι ακριβότερα από ένα smartphone τελευταίας τεχνολογίας και με 24ωρες υπηρεσίες ασφαλείας όχι ακριβότερες από 1 καφέ την ημέρα.

Επιπλέον, η επένδυση στην ασφάλεια (εφόσον γίνει σωστά) μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα αποτρέποντας διαρρήξεις, κλοπές, ζημιές, απώλειες και τα ψηλά ασφάλιστρα.

Μύθος #2: «Είναι χρήσιμα μόνο για την αποτροπή των διαρρηκτών».

Ενώ τα συστήματα και οι υπηρεσίες ασφαλείας αποτελούν την νούμερα 1 επιλογή για την αποτροπή των διαρρηκτών, είναι χρήσιμα και για άλλες περιπτώσεις.

Ανιχνεύουν την φωτιά, την διαρροή υγραερίου και άλλες απειλές, παρέχουν απομακρυσμένο έλεγχο και παρακολούθηση με ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, παρέχουν λειτουργίες ελέγχου πρόσβασης χωρίς την ανάγκη κλειδιών, αποθηκεύουν καταγραφές και άλλα χρήσιμα δεδομένα, πραγματοποιούν έλεγχο ωραρίου για τους εργαζομένους, ειδοποιούν άμεσα για ιατρική βοήθεια κ.α.

Τα συστήματα και οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι προσαρμόσιμα για τις διάφορες καθημερινές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Μύθος #3: «Είναι αχρείαστα σε περιοχές με χαμηλή εγκληματικότητα».

Εάν κάποιος ζει σε μία περιοχή χαμηλής εγκληματικότητας αυτό είναι πολύ θετικό και σίγουρα είναι υπέρ του. Ωστόσο υπάρχει μία παγίδα, το άτομο αυτό να είναι υπερβολικά εφησυχασμένο χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο προστασίας.

Στην πραγματικότητα καμία περιοχή δεν είναι 100% απρόσβλητη στο έγκλημα. Επιπρόσθετα, τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα, παίρνοντας τη χώρα μας ως ζωντανό παράδειγμα, αρκετές περιοχές που ήταν χαμηλής εγκληματικότητας ως πριν κάποια χρόνια, πλέον δεν είναι. Με αποτέλεσμα κάτοικοι και επιχειρήσεις δεν έλαβαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα και να έγιναν στόχοι εγκληματικών ενεργειών.

«Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» – Ιπποκράτης.

Μύθος #4: «Είναι χρήσιμα μόνο για όταν λείπουμε και το σπίτι είναι άδειο».

Είναι αλήθεια ότι τα συστήματα και οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα κατά την απουσία των ιδιοκτητών από την περιουσία τους, προσφέροντας τους ένα αίσθημα ηρεμίας ότι όλα είναι καλά. Μερικοί άνθρωποι όμως πιστεύουν ότι μόνο για αυτό είναι χρήσιμα, πιστεύοντας ότι οι διαρρήκτες δεν βάζουν στόχο οικίες στις οποίες οι κάτοικοι τους είναι μέσα πολλές ώρες.

Παλαιότερα μπορεί να ίσχυε αυτό μέχρι ένα βαθμό, με τους διαρρήκτες να προτιμούν “άδεια” σπίτια, πλέον όμως βλέπουμε αρκετά κρούσματα σε θύματα που ήταν μέσα στα σπίτια τους, υποφέροντας έτσι και την βιαιότητα των διαρρηκτών.

Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συστήματα και οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι ακόμα πιο χρήσιμα για τους ανθρώπους που είναι μέσα στα σπίτια τους, προστατεύοντας πρωτίστως αυτούς και τις οικογένειές τους και μετά την περιουσία τους.

Μύθος #5: «Μπορούν εύκολα να παραβιαστούν κόβοντας απλά το καλώδιο του ρεύματος ή του τηλεφώνου».

Πριν από αρκετά χρόνια θα μπορούσε να ίσχυε αυτό. Ήταν μια σχετικά συχνή τακτική των διαρρηκτών να κόβουν τα καλώδια με σκοπό να απενεργοποιήσουν τα συστήματα ασφαλείας. Ωστόσο, τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας προσφέρουν λύσεις αντιμετώπισης στους τρόπους δράσης των διαρρηκτών.

Πλέον τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κατά τη διακοπή ρεύματος με εφεδρικές μπαταρίες, αξιοποιούν την ασύρματη επικοινωνία και δεν στηρίζονται μόνο στην ενσύρματη, διαθέτουν κρυπτογράφηση και δικλίδες ασφάλειες κατά των παρεμβολών (signal jamming) με την εναλλαγή δικτύου επικοινωνίας, πραγματοποιούν συχνούς αυτοελέγχους καλής λειτουργίας κ.α.

Τα συστήματα και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξελιχτεί πολύ με την πάροδο των χρόνων, με σκοπό να καλύπτουν τα διάφορα κενά στην ασφάλεια που υπήρχαν και τις ενέργειες των δραστών.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τα συστήματα και τις υπηρεσίες ασφαλείας που θα μπορούσαμε αναλύσουμε. Θεωρήσαμε σημαντικό να γράψουμε αυτό το άρθρο επειδή συχνά η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

Αναλύοντας τους παραπάνω μύθους, ελπίζουμε να σας παρείχαμε χρήσιμες πληροφορίες και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι και τι δεν είναι πραγματικά τα συστήματα ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στους συμβούλους ασφαλείας, συζητώντας τις δικές σας αποκλειστικές ανάγκες για την ασφάλειά σας.

Μέρος 2: Διάβασε ακόμη 5 μύθους στην ασφάλεια πατώντας εδώ!

Θέλω σύμβουλο ασφαλείας
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Η Falcon Security δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που προκύπτει από τυχόν απώλεια περιουσίας ή ζημιά που προκλήθηκε από τη χρήση ή βάσει οποιασδήποτε από τις πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Καμία δημοσίευσή μας δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει το ρόλο των ειδικών προσωπικών συμβούλων ασφαλείας, αντιθέτως στοχεύει να προωθήσει τις υπηρεσίες τους.
Δες περισσότερα